Aquarium stofzuiger

Wanneer u over een aquarium beschikt heeft u ongetwijfeld reeds gehoord van een zogenaamde aquarium stofzuiger. Een aquarium stofzuiger is natuurlijk geen gewone stofzuiger. Het toestel beschikt over een speciaal mechanisme wat er voor zorgt dat essentiële onderdelen van uw aquarium zoals steentjes en natuurlijk ook de vissen niet worden aangezogen. Een aquarium stofzuiger is dan ook enkel en alleen geschikt om het vuil van de bodem af te zuigen. Let wel, een bekend nadeel van een aquarium stofzuiger is dat het heel wat water aantrekt en gebruikt waardoor de waterstand van uw aquarium bijna wekelijks moet worden aangevuld.

Alle soorten aquarium stofzuigers

Er bestaan verschillende soorten aquarium stofzuigers. Het type toestel waarvoor u uiteindelijk zult kiezen zal waarschijnlijk ook grotendeels afhangen van de kostprijs en de aansturing. Een aquarium stofzuiger kan immers zowel worden aangedreven door een luchtpomp als door stroom. Verder bestaan er eveneens aquarium stofzuigers die zelf aangedreven worden, maar deze zijn over het algemeen iets duurder. Over het algemeen hoeft u echter niet al teveel geld neer te tellen voor een aquarium stofzuiger. De goedkoopste modelletjes kosten u nog geen 10 euro terwijl de meest geavanceerde aquarium stofzuigers u met moeite 60 euro zullen kosten.

Onderhoud

Tot slot moet u er wel rekening mee houden dat een aquarium stofzuiger evenveel of misschien zelfs nog iets meer onderhoud nodig heeft dan een gewone stofzuiger. Net als bij een gewone stofzuiger moet immers de stang schoongemaakt worden en dient u het toestel natuurlijk tijdig te voorzien van een nieuwe “stofzak”. Gebruikt u een stofzuiger hou er dan hoe dan ook altijd rekening mee dat u zo’n 20% van het water van uw aquarium per week zult moeten verversen. Ververs niet al het water, want dan verwijderd u de goede bacteriën die juist essentieel kunnen zijn voor bepaalde vissen.